Jak przygotować nasz ramen ?
Opcja #1 /surowy makaron /
Podgrzej wywar.Ugotuj makaron we wrzącej wodzie 40 sekund. Bez soli.Odcedź, wrzuć do miski, zalej wywarem.
Opcja #2 /ugotowany makaron
Podgrzej wywar, wlej do miski.Makaron jest ugotowany, schowaliśmy go pod dodatkami.
Shoyu Ramen - (shoyu=sos sojowy) - przygotowywany na wywarze drobiowo-dashi z dodatkiem naszej mieszanki sosów sojowych.
Lekko ciemniejszy,
umami pochodzi z sosów sojowych.
Wywar dashi - wywar
na bazie kilku rodzajów suszonych ryb dający strzał umami.
Shio Ramen - (shio=sól) - podobnie jak shoyu ramen jego
bazą jest wywar drobiowy z dashi ale doprawiamy go solą i niboshi.
Tonkotsu - wywar długo gotowany na kościach wieprzowych z
dodatkiem wywaru kombu i czosnku.
Wywar kombu - kombu to rodzaj japońskich wodorostów, źródło
umami.
Miso vege ramen - wywar warzywny z dodatkiem pasty Miso - fermentowana pasta z soi, soli i Koji
(ryż i japońska
pleśń Aspergillus oryzae).
Kimchi ramen - wywar drobiowo-dashi tym razem doprawiany kimchi i naszym olejem chili.
Wszystko już wiecie, widzimy się u Was
T.
N.
M.
i wszyscy zamieszani.